Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AT

Jsem si na vás vzpomněl, když jsem se dopídil k tomuto článku: http://www.expres.cz/adam-georgiev-ministerstvo-skolstvi-dotace-homosexualita-pay-/zpravy.aspx?c=A160302_144225_dx-zpravy_pali

Vypadá to, že se ve vedení resortu blýská na lepší časy, když se v něm prosazují mladí, progresivní, konvencemi nezatížení lidé. ;-);-D

0 0
možnosti
AT

Pustila jste se do nelehkého úkolu, navrhnout v jednom článku řešení nejviditelnějších bolestí našich učitelů. Jak už tu někdo poznamenal, návrhy jsou hodně obecné a problém by byla jejich praktická realizace. I když by se s některými dalo souhlasit. Možná jen pár bodů jako oponentůra ;-):

- učitel je komplexní povolání, nelze ho extrahovat od dalších okrajových ale potřebných činností, to ostatně nejde ani u jiných zaměstnání. A už úplný nesmysl je vyčlenit z výuky preventistu!

- nechápu, jak nařídit lidem a tisku, aby se pohrdavě, necitlivě a neinformovaně nevyjadřovali o učitelech a konkrétních případech. Podobně jako lékaři mohou často slyšet, že jim jde jenom o peníze a člověka by zadarmo nechali chcípnout, musí se s kritikou naučit žít i učitelé. Hlupáci, kteří nejdřív mluví a pak (někdy) myslí jsou všude a o bulvarizaci médií darmo mluvit.

- rok věnovaný vzdělávání a relaxaci je fajn ... uvědomujete si, že to znamená 20% nárůst potřeby dalších pedagogů, kteří zaskakují za ty pauzírující? A to už se opět dotýkáme financí a tím pádem i platů. Možná by mnozí pedagogové brali raději 20% ve výplatě navrch, než rok oddechu od učení. Ti co chtějí, se vzdělávají už teď. Ti co se vezou, pro ty by t byla stejně jen formalita.

- pravomoc ředitelů ovlivňovat stejně jako majitel firmy plat pedagogů je taky moc pěkná myšlenka. Mezi českými učiteli je to synonymum pro protežování ředitelových oblíbenců a patolízalů a naopak šikana "potížistů", kterým třeba jen opravdu jde o zlepšení práce.

- nejsem si jistý, jestli kvůli ojedinělým ale hodně medializovaným případům šikany a napdání učitelů vytvářet nějaký systém psychologické pomoci. Vycházím z jednoduché úvahy, že jsou učitelé, kteří se se šikanou nepotkávají, umí si udržet respekt a krizové situace zvládají. Těm ostatním by měla stačit standardní psychologická pomoc, nebo by ani učit neměli.

1 0
možnosti
Foto

Uff, to jste se s tím vypořádal rychle a věcně. Jen namátkou: píšete " ojedinělé, ale hodně medializované případy šikany..." V roce 2007 prováděl Institut pro kriminologii a sociální prevenci výzkum, z něhož vyplynulo, že téměř 22% učitelů se setkalo s hrubými urážkami a nadávkami. Klima ve školách se od té doby určitě nezlepšilo a je tedy nabíledni, že většinou se o šikaně učitelů všeobecně neví. Je velmi snadné říct, že kdo si neudrží autoritu, nemá ve škole co dělat. Na druhou stranu takové prohlášení odradí další šikanované kantory, aby věc nahlásili a řešili, utvrdí je v pocitu vlastního selhání. A šikana pojede dál. Kdyby měl kantor k dispozici odbornou pomoc a standardizované postupy, může se naučit ty situace líp zvládat, vzít to jako impuls, uzrát.

Ředitelé samozřejmě můžou výší platu protěžovat své oblíbence a trestat neoblíbené. To ale mohou i jiným způsobem. Pokud má výborný aktivní kantor stejné peníze jako liknavec, komu je to ku prospěchu?

Dáváte na opačné misky vah pouzírující rok a 20% peněz navíc. Já bych samozřejmě přála kantorům oboje:-) Mluvila jsem s řediteli i učiteli škol v Beneluxu, kde tento rozvojový rok funguje a neměli pro něj než slova nadšení. Prostě podnět.

O vyjadřování o učitelích máte pravdu - nelze nikomu nakázat mluvit s respektem, ani zakázat mluvit s despektem. Ale zkuste odhadnout, kolik nejrůznějších sdružení, pracovních skupin a jednotlivých odborníků radí učitelům a připravuje pro ně báječné vzdělávací a vylepšovací programy a kolik takových radí lékařům, jak svou práci dělat lépe. Třeba o ženách, homosexuálech či etnických menšinách se donedávna také mluvilo veřejně všelijak, ale poukazovalo na to tolik lidí a tak často, že se přeci jenom atmosféra mění. Moc učitelům přeju, aby ten posun nastal i v jejich případě.

Děkuji Vám za rozbor, těší mě, že jste se tématem zabýval.

0 0
možnosti
Foto

J69a93n16a 41M98a86j40o95v43á

16. 2. 2016 20:12

Jo...co pět let jeden placený roček regenerační a sebevzdělávací...kdo by to nebral :-).

0 0
možnosti
AJŘ

Jdu na pajdák. I když u mne nehrozí, že to dám přes postel, jako mé vrstevnice.:-P

0 0
možnosti
LP

Lékaři a učitelé. To když se rozdávají diplomy tak se omílá poslání , služba veřejnosti , oběti... Když se má pracovat tak je to zvyšování mezd , benefity a nejlépe status veřejného činitele. Jako nemůže pracovat záchranář co nesnáší pohled na krev , tak nemá pracovat pedagog co si neudrží autoritu.

1 0
možnosti
JP

J34i87ř74í 20P66l68í73v97a

16. 2. 2016 17:14

Váš návrh řešení je příliš složitý a neproveditelný. Mělo by se vycházet z toho, jak zvýšit kvalitu vzdělávání. Kvalita je závislá na tom, že zákazník (student, rodiče) má svobodu volby a v nabídce (školy a učitelé) je konkurence. To neznamená nic jiného, než zrušit povinnou školní docházku a vytvořit konkurenční trh učitelů a škol.

Ale vám by se asi nechtělo být jako učitelka na trhu, kde by si vás někdo vybíral, ne?

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, díky za reakci. Jakkoliv fandím svobodnému trhu, jsem přesvědčená, že povinná školní docházka je pro národ jako celek blaho. Byť má, jako všechno, i své odvrácené stránky. Svobodná volba škol i učitelů tady do jisté míry je. Obávám se, že zrušíme-li pravidla úplně, doplatí na to všichni, nejvíc ti, kteří díky svému postavení ve společnosti volbu prostě nemají a musí brát, co je. A mimochodem nepracuji jako učitelka, učila jsem jen krátce a je tomu dávno.

0 0
možnosti
Foto

Národní poklad, jen jej najít.

R^

0 0
možnosti
Foto

Máme 3 děti školního a jedno předškolního věku, svěřujeme je tedy různým učitelům už několik let na spoustu hodin denně. A jsme maximálně spokojení s přístupem učitelů, jejich prací a vystupováním a tím, co všechno naše děti naučili, kam se děti především díky kantorům posunuly a jaké obzory se jim otevřely. Za ta léta jsme potkali a rychle opustili pouhé 2 nepoužitelné kantory. Z tohoto úhlu mi nezbytně učitelé připadají jako národní poklad. Třeba máme prostě štěstí.

0 0
možnosti
JC

Stále ta písnička o mzdách...

Učitelé berou podstatně vyšší platy než ostatní vysokoškoláci ve veřejných službách vyjma lékařů, ti jediní mají více.

V okamžiku, kdy si vydělíte roční příjem odpracovanými hodinami (včetně těch na přípravách a opravách), tak to zjistíte.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, díky za reakci. Můžete prosím napsat, z jakých vycházíte zdrojů při srovnávání výše mezd učitelů a ostatních státních zaměstnanců? Prošla jsem několik veřejných zdrojů (viz můj předchozí blog) a informace tam uvedené se od těch vašich lišily.

0 0
možnosti
JT

R^Viděl bych to podobně. Rozumná úvaha.

0 0
možnosti
Foto

Díky. Kéž by nás bylo víc:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2632x
Máma 4 dětí vstřebávající život v severočeské pidiobci obklopené nádhernou krajinou bývalých Sudet.

 

Seznam rubrik