Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J78a44n26a 91M82a47j51o19v34á

26. 1. 2016 20:12

Národní poklad - učitelé (proč ne), lékaři, sestřičky, psychologové, skláři, technicky vzdělaní inženýři, dobří řemeslníci...a...a ještě...a všichni.

A každá profese má své. Svá úskalí, své výhody, svůj smysl i své stíny. Že by zrovna učitelé byli až taková výhody si zasluhující výjimka, to si nemyslím. Prostě jsme si to své vybrali.

1 0
možnosti
Foto

Dobrý večer, díky za názor. Máte pravdu, že každá profese má své plusy i mínusy. Snad je z mého blogu poznat, že si pro učitele nepřeju žádné zvláštní výhody, to ne. Dorovnat platy na úroveň ostatních vysokoškoláků je základ, snad ani ne výhoda.

Ale přiznejme, že tady nejsou (nebo se o nich běžně neví) neziskové organizace, jejichž programem je radit sklářům či jiným řemeslníkům, inženýrům či psychologům, jak mají svou práci dělat. Také nečteme tolik v novinách o tom, jak jsou skláři, inženýři a psychologové neschopní a co všechno by měli ve svých profesích vylepšit. A zároveň asi nikdo neočekává od sklářů, řemeslníků a psychologů, na ani od dalších řemeslníků, že budou poměřovat své kvality (resp. kvalitu svých produktů) v mezinárodních testech, soutěžích, "olympiádách zručnosti".

Nejsem si ani vědoma novinových článků o tom, že na studia sklářství, psychologie, inženýrské či řemeslnické obory se hlásí ti nejslabší studenti, které nikam jinam nevzali a že do praxe nastupují špatní skláři, řemeslníci, inženýři, psychologové.

Nejde o zvýhodňování učitelů, ale o narovnání podmínek.

0 0
možnosti
JC

A všichni, co jdou učit do základní školy, tohle ví, a přesto tam jdou. Tak proč asi? Osobně ji myslím, že učení ve škole by mělo mít respirační dobu jako u rentgenu. Po 15ti letech jít alespoň na pět let mimo školství. Pak teprve by bylo dovoleno se vrátit. Myslím, že by to prospělo jak učitelům, tak ostatním.

0 0
možnosti
OF

Respirační doba u rentgenu ?

Respirace je dýchání, respirium...asi odpočivadlo.

Pojem respirační doba neznám. Expirační doba , to jo,ale to je u léků.

:-(

0 0
možnosti
Foto

Rakousko-uherského školství nám dalo Čapka, T. G. Masaryka a další významné osobnosti. Bylo opravdu tak špatné ?

0 0
možnosti

No, asi úplně nebylo, ale stejně jako by se školství nemělo posuzovat jen podle těch úplně nejhorších studentů, nemělo by se posuzovat ani jen podle těch pár genialit...

0 0
možnosti
OF

Plně s vámi souhlasím. Školství má být prioritou. Příspěvky pode mnou jsou velmi nekorektní. Jsme národem nevzdělanců.R^

2 0
možnosti
Foto

Dobrý den, děkuji Vám. Třeba jednou prioritou bude, doufám.

0 0
možnosti
ZJ

.... víte - paní autorko - vážně to nemyslím zle (předevčírem jsem byl označen za hlupáka a nevychovance při diskuzi s panem Šimkem o životě nebohých doktorů, tak si dnes dám vážně pozor na výrazy), ale myslím si, že každý má svůj život NĚJAK těžký. Každý sice nějak jinak, ale KAŽDÝ.

Jak mám pochopit Váš článek ??

Chcete víc peněz, víc lístků do divadla, chodit se zajímavými lidmi na pracovní obědy, víc a lepší stravenky, míň práce, míň stresu, víc dovolené, lepší společenské postavení ...... ???? Co vlastně chcete??

To, co Vás asi vážně dusí - a vím to, protože mám manželku učitelku - je naprostá přemíra ZBYTEČNÉ byrokracie. Přemíra výkazů, duplicitních hlášení, dokazníků, doškolování, schůzí ... a já ani nevím, čeho všeho!!! Proto zbytečně nenaříkejte a ZRUŠTE JI, anebo se o to alespoň pokuste, protože nikdo jiný, než Vy, to za Vás neudělá. Rozbujelá byrokracie je totiž spolehlivým ničitelem veškeré aktivity.

Za další: Nutně budete muset sáhnout i do svých řad, protože - a to mě nikdo nepřesvědčí - jsou učitelé a pak i ,,učitelé" (kteří si jen tak říkají). Protože - a neberte mě teď úplně za slovo, protože se jedná jen o příklad staromilce - jak je možné, že student gymnázia neovládá kolikrát ani (použiji nespisovný výraz) PITOMOU TROJČLENKU?? Věc, za kterou bych ve svém mládí nedostal ani čtyřku v šesté třídě ZDŠ?

Ano - byrokracie a přebytek zbytečného personálu Vám zřejmě nejvíc ukrajuje z Vašeho krajíce. Toť vše.

Jinak předpokládám, že svůj život jste si rozhodli svobodně a dopředu věděli, do čeho jdete. Nezávidím Vám.

1 0
možnosti

Nelíbí se mi argument, že student, který nějakou látku neumí, je ukázkou neschopnosti učitele. Ano, jsem učitel. Ano, mám v maturitním ročníku jednoho studenta - experta, který v biologii (ve čtvrtém ročníku se probírá ekologie) je na tom tak špatně, že neovládá ani základní principy koloběhu vody, tedy učební látky, která se probírá ve třetí třídě ZŠ. Tento fakt je způsoben jeho totální nechutí se učit jakékoliv přírodní vědy, protože má pocit, že pro jeho život jsou podstatné jen cizí jazyky a cokoliv jiného si najde na netu. Toto přesvědčení v něm ovšem posiluje společnost, nikoliv já nebo některý z mých kolegů. Ano, je možné, že nebude připuštěn k maturitě, protože mu na konci roku dám pětku na vysvědčení. Na druhou stranu, pokud tedy nějakým zázrakem proleze, nemá jeho přesvědčení na ukončení školy žádný vliv, protože ač jsme oficiálně všeobecné gymnázium, pravidla státní maturity jsou taková, že on může odmaturovat z češtiny, jazyka a dějepisu, tedy bez matematiky či jiných přírodních věd, které by mu snad otravovaly život. Bude mít středoškolské ukončené vzdělání bez toho, že by znal koloběh vody a jinou látku ze základní školy.

A je to snad moje chyba?8-o

0 0
možnosti
JP

Myslíte, že běžného řadového pracovníka, který má VŠ, někdo zve na pracovní oběd? A že si může v pracovní době odpočinout? A že se nemusí dále vzdělávat, protože mu stačí to, co se naučil ve škole? A bohužel jsou i lidi, kteří mají ještě nižší plat než učitelé, ačkoli mají VŠ. To Vy ale nevíte.

2 0
možnosti
Foto

Dobrý den, samozřejmě, že někteří lidé jsou zvaní na pracovní obědy a využívají i dalších výše zmíněných bonusů a není to ani nutně vázáno na úroveň vzdělání. Jiní tyto bonusy k dispozici nemají. A jsou ještě jiní, kteří něco navíc k dispozici mají, něco ale ne. Průměrný plat učitelů v ČR je dlouhodobě nejnižší ze všech vysokoškolsky vzdělaných lidí. I mezi kantory jsou v platech velké rozdíly a klidně může být někdo, kdo bere míň. Ale jak jinak zjistit úroveň platů v jednotlivých povoláních, než porovnáním průměru?

0 0
možnosti
AT

Já bych to tedy dělat nechtěl .... ale neznamená to, že je to obecně příšerné zaměstnání. Někdo na něj má, někdo ne. Někoho naplňuje, jiného by dorazilo. A někdo třeba nic jiného neumí ...

Kdysi jsem vedl rozhovor s mladou učitelkou, samozřejmě přišly na přetřes mzdy a tak jí říkám: "Pojď pracovat k nám, hledáme obchodní asistentku, do kanclu, budeš mít nejmíň o polovinu víc než ve škole." Ona na to: "Blázníš?! Každý den 8,5h v práci a jenom 4 týdny dovolené??"

4 0
možnosti
Foto

Dobrý den, díky. Obecně příšerné to povolání určitě není, jen jsem se v tom blogu z určitých důvodů zaměřila na jeho stinné stránky. Hodně špatné mi připadá, kolik lidí do školství mluví, kolik lidí kantory hodnotí, kolik neziskovek se zabývá vylepšováním práce kantorů... To pravděpodobně kromě lékařů a politiků nezažívá žádný jiný stav. A to může být třeba tím, co učitelům ubírá sílu, víru a odhodlání.

A samozřejmě je spousta kantorů, kteří jsou spokojení a neměnili by, jenže na každou Vámi zmiňovanou mladou paní učitelku připadá třeba jiná mladá paní učitelka, která je po pár letech praxe úplně vycucaná a ani 6 týdnů dovolené nepomůže k obnově sil.

Když si lékaři nechali zorganizovat akci "Děkujeme, odcházíme", taky přece nešlo argumentovat stylem "Když se vám to nelíbí, tak to nedělejte". Vyslali do společnsoti signál, že něco je špatně a oni to chtějí změnit. Učitelé zatím asi nic podobného rozsahu nechystají, to ale neznamená, že jsou spokojení a jejich spokojenost se pak odráží na jejich výkonech a přístupu k dětem.

0 0
možnosti
JP

J61i73ř79í 59P29l46í61v29a

26. 1. 2016 12:56

Učitelé to zřejmě chtějí dělat, jinak by to nedělali. Takže kromě nepříjemností, které jste pěkně sumarizovala, musí existovat i příjemnosti - a ty zřejmě převažují. Které to asi jsou?

2 0
možnosti
Foto

Neříkám, že je to úplně srovnatelné , s tím, co jste napsal, ale málo platné, připomínáte mi jeden slavný výrok - že si holt zvolili špatné studium, že to se nedá nic dělat.... Obávám se, že jsou to slova pana Klause, s nimiž se vkrádá otázka, kdyby tedy všichni zvolili ,,chytře,, jinou školu, tak... ??? a jsem úzkých.

2 0
možnosti
  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2632x
Máma 4 dětí vstřebávající život v severočeské pidiobci obklopené nádhernou krajinou bývalých Sudet.

 

Seznam rubrik