Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kozel zahradníkem na MŠMT nebo Budete solit, milánkové

Novým poradcem ministra školství se stal Ondřej Šteffl. Je zakladatelem Scio škol, dlouhodobým hybatelem změn ve školství, mediálně známou osobou a především ředitelem organizace, která připravuje přijímačkové testy.

Novým poradcem ministra školství se stal Ondřej Šteffl. Je zakladatelem Scio škol, dlouhodobým hybatelem změn ve školství, mediálně známou osobou a především ředitelem organizace, která připravuje a vyhodnocuje přijímačkové testy pro vysoké školy. Donedávna dodávala také testy pro střední školy. Po rozhodnutí MŠMT o zavedení jednotných přijímacích zkoušek na střední školy o tuto lukrativní zakázku přišla, neboť organizací pověřenou zajištěním přijímačkových testů se stal konkurenční Cermat.

Ondřej Šteffl se v aktuálních rozhovorech vyslovuje jednoznačně proti jednotným přijímacím zkouškám (dále jen JPZ) a kritizuje Cermat. Než se stal poradcem ministra školství, šlo o běžný konkureční boj: trochu pomluvit konkurenci, trochu zkritizovat systém a hodně chválit vlastní firmu. Samozřejmě, proti gustu žádný dišputát. Problém ale nastává právě po ustavení Ondřeje Šteffla poradcem ministra školství. Podnikatel v oblasti vzdělávání radí ministru školství!

Mimo jiné chce ministrovi doporučit, aby zrušil JPZ a to v nejkratším možném termínu. Letos už se to nestihne, tak třeba pro příští kolo přijímaček, tedy letošní osmáky? Ukažme si, jak se stal kozel zahradníkem a co to může přinést celému systému i jednotlivým dětem.

V tuto chvíli musí všechny státní střední školy zakončené maturitou uspořádat přijímací řízení z českého jazyka a matematiky formou písemných testů. Tyto testy zajišťuje servisní organice MŠMT Cermat. Testují se znalosti ze základní školy formou otevřených i uzavřených otázek. Všecky testy z minulých let včetně správných odpovědí jsou k dispozici na stránkách Cermatu. Průměrný žák i bez zvláštní přípravy může tyto testy zvládnout na obstojné úrovni. Výsledky testů z češtiny a matematiky musí  tvořit minimálně 60% bodů z celkového hodnocení přijímacího řízení. Školy tak mají možnost zařadit od přijímacího řízení i další způsoby výběru žáků, typicky například testy všeobecných studijních předpokladů, pohovory, hodnocení žákovských portfolií, hodnocení známek ze základní školy ad., které mohou tvořit maximálně 40% bodů celkového hodnocení.

Většina škol nevyužívá možnosti zařadit do přijímacího řízení vlastní část a vybírá si své budoucí studenty na základě testů od Cermatu s přihlédnutím k vysvědčení z posledních dvou ročníků základní školy.

Při zrušení JPZ bude každá škola nucena vyhlásit a zorganizovat přijímací řízení sama za sebe. Vracíme se tedy před rok 2017, kdy u nás byly JPZ na maturitní obory zavedené. Školy už samozřejmě opustily manýry polistopadových let, kdy přijímací řízení připravovaly takříkajíc na koleně. Nemají na to kapacitu a nechtějí čelit lavině stížností rodičů. Přijímací testy koupí od specializovaných organizací, stejně jako tomu bylo před rokem 2017. Některé školy si testy kupovaly (a nechaly si vyhodnocovat) od Cermatu a některé od Štefflovy firmy Scio. Čímž se dostáváme zpět na začátek.

Jakkoliv bychom chtěli věřit, že Ondřej Šteffl je ve své snaze o zrušení JPZ veden jen bohulibými úmysly, jedná se o tak obrovský střet zájmů, až se tají dech. Pro ilustraci: v roce 2014 si všecky střední školy v Libereckém kraji na doporučení svého zřizovatele (LK) nechaly zorganizovat přijímací řízení do prvních ročníků hádejte od koho? Bingo! Od Štefflovy organizace Scio. Přijímačky platí zřizovatel. V roce 2015 to bylo 460 000,- Kč.

Testy od firmy Scio jsou zajímavé, netradiční, radost pro přemýšlivé žáky. Běžný žák však nemá šanci se s nimi bez speciální přípravy vůbec popasovat. Sice také testují znalosti ze základní školy, ovšem testovací jazyk i způsob formulace otázek se natolik liší od otázek, jimž je žák vystaven po dobu školní docházky, že je zapotřebí speciálního školení, aby průměrný žák při přijímačkách obstál. Školení platí rodiče. Otázky z minulých ročníků jsou na internetu dostupné pouze v omezené míře a bez správných odpovědí. Přípravné testy si ovšem lze od firmy Scio zakoupit. Testy platí rodiče.

Takže, milí rodiče osmáků a mladších dětí, začněte šetřit. Za přijímačky na maturitní obor budete muset do portmonky sáhnout hodně hluboko. Anebo žádejte ministra školství o odpověď na otázku, proč chce zrušit JPZ, na základě jakých dat a komu to bude k dobru.

Autor: Laďka Ortová | pondělí 10.1.2022 13:13 | karma článku: 30,31 | přečteno: 989x
  • Další články autora

Laďka Ortová

Otevřete školy! Otevřete školy! Otevřete školy!

Děti jsou uklizené. Distanční výuka běží. Nikdo neprotestuje. Politici o školách nemluví. Zrušíme maturity. Přijímačky ať si udělá kdo chce, jak chce. Paráda, vyřešeno! A teď zase honem diskutovat o volebních koalicích.

14.1.2021 v 19:39 | Karma: 32,14 | Přečteno: 937x | Diskuse| Společnost

Laďka Ortová

Proč nám to singapurští školáci vždycky natřou?

Zaujaly mě setrvale výtečné výsledky singapurských školáků v mezinárodním testování PISA. Pátrala jsem tedy v různých zdrojích po možných příčinách tohoto úspěchu.

1.7.2020 v 11:11 | Karma: 35,07 | Přečteno: 2084x | Diskuse| Společnost

Laďka Ortová

Rozhodněte: Měkká nebo tvrdá škola?

Právě teď se rozhoduje o tom, zda děti budou moci ve škole získat znalosti a dovednosti, anebo je budeme cepovat v postojích, asertivitě a prezentačních schopnostech.

14.1.2020 v 14:01 | Karma: 28,85 | Přečteno: 743x | Diskuse| Společnost

Laďka Ortová

Piráti ve škole - sloni v porcelánu

Piráti představili návrh novely školského zákona a novou podobu maturity. Ježto čtyři z předkladatelů studovali v zahraničí, mají, jak sami říkají, „bohaté zkušenosti“ a zjevně dost elánu na změnu zdejšího vzdělávacího systému.

7.6.2019 v 15:35 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1465x | Diskuse| Společnost

Laďka Ortová

Co je lepší než jednotné přijímačky?

Dejme na stůl argumenty odpůrců jednotných přijímaček. Jaké jsou jejich nápady na rozřazení dětí do příslušných škol? Jsou tyto nápady lepší než stávající jednotné přijímačky?

9.5.2019 v 7:07 | Karma: 22,83 | Přečteno: 617x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2632x
Máma 4 dětí vstřebávající život v severočeské pidiobci obklopené nádhernou krajinou bývalých Sudet.

 

Seznam rubrik