Naše furiantky: Tohle ať feministky nečtou

5. 01. 2016 12:12:00
Jsem feministickému hnutí vděčná za hodně: mohu bez problémů třeba studovat vysokou školu, volit a být volena, provozovat předmanželský sex, velet v armádě, pilotovat boeing. Jenže dobrý sluha se mění v chorého pána.

Zatím jen někteří novináři, neziskovkáři a politici zkusmo vystrkují růžky, a tak občas můžeme slyšet nebo číst:

"Evidentně jsou mu ale trnem v oku i další práva občanů a občanek."

"Příležitosti a bariéry integrace azylantů a azylantek do české společnosti z pohledu žen a mužů."

"Nejčastěji jsou lidé na trhu práce diskriminováni kvůli věku a pohlaví, alespoň to si myslí respondenti a respondentky kvantitativního výzkumu."

Genderová či rodová korektnost projevovaná v řeči mluvené i psané je požadavek, abychom byli féroví a hovořili o obou pohlavích vyváženě. Nebudu dlouze psát o tom, že se v médiích diskutuje, jaký je správný ženský tvar slov host (prý hostka), chirurg (chiruržka), psychiatr (psychiatra, psychiatrička), svobodník (svobodnice). Proč ne, můj tchán začal teprve zcela nedávno užívat spojení „doktorka Nováková“. Za jeho mládí bylo totiž normou „doktor Nováková“ a jemu nový tvar ne a ne přejít do krve.

Diskutujme prosím o tom, co všechno si necháme vnutit do češtiny, i když se tomu brání zvyk, cit pro jazyk i logika věci. Pokud už někteří novináři či veřejně známé osoby trvají na uvádění mužského i ženského tvaru podstatných jmen životných, je to vždy na úkor srozumitelnosti řeči mluvené a přehlednosti řeči psané. Posuďte sami:

Schůze Poslanecké sněmovny PČR se zúčastnili/y poslanci/poslankyně zvolení/é za občanské demokraty/demokratky, komunisty/komunistky, piráty/pirátky, lidovce/lidovkyně, babišovce/babišovky, socialisty/socialistky, zemanovce/zemanovky.

Jak to bude dál? Podívejme se třeba na zkratky nyní běžně používané, které se v rámci korektnosti budou muset změnit:

SRPŠ (Sdružení rodičů a přátel školy) = SRRPPŠ (Sdružení rodičů, rodiček, přátel a přítelkyň školy)

ÚPMD (Ústav pro péči o matku a dítě) = ÚPMOD (Ústav pro péči o matku, otce a dítě)

SOS (Sdružení na ochranu spotřebitelů) = SOSS (Sdružení na ochranu spotřebitelů a spotřebitelek)

SPO (Strana práv občanů) = SPOO (Strana práv občanů a občanek)

Nejsem si zcela jistá například Českou asociací dul. Když korektnost, tak oboustranná. Správný název bude nejspíše Česká asociace dul a dulů (popř. duláků). Pak také nevím, jak se přesně vypořádat s Unií kosmetiček, nejspíše Unie kosmetiček a kosmetiků a Českou asociací sester – ta se pravděpodobně bude muset změnit na Českou asociaci sester a bratrů (zkratka ČASB).

Budeme mít také Registr dárců/dárkyň kostní dřeně či Centrální registr dlužníků/dlužnic a plátců/plátkyň DPH. Anonymní alkoholici (obecně i v domovské zemi známí pod zkratkou AA) se v Česku změní na AAA – Anonymní alkoholici/alkoholičky.

Televizní soutěže a ankety také doznají změn. Nově se budou jmenovat např. Chcete být milionářem/milionářkou? Či Vyvolení/Vyvolené. Hudební ceny se přejmenují na Anděl/Andělka a Český slavík/Česká slavice.

I novináři, kteří zůstávali dosud zoufale genderově nekorektní budou muset zvednout prapor revoluce a šikovat se k akci. Pak se mj. dočteme: "Na Evropu se valí masa běženců/běženkyň a Češi/Češky jsou přesto národem těch nejodpornějších xenofobů/xenofobek, rasistů/rasistek a primitivů/primitivek."

Hudebník z Anglie bude bránit náš národ poupraveným ujištěním: „Češi/Češky nejsou národem Švejků/Švejkyň.“

Náporu genderové korektnosti neuniknou ani názvy některých klasických děl, které se v novém vydání či uvedení také přejmenují. Nadále se tedy připravme na:

Cikáni/Cikánky jdou do nebe

Válka s mloky/mločicemi

Pes/Fena baskervilský/á

Všichni/Všechny dobří/dobré rodáci/rodačky

Smrt krásných srnců/srnek

Tanec s vlky/vlčicemi

Největší z Pierotů/Pierotek

Sága rodu Forsytů/Forsytek

Doktor Hnízdil bude upravovat název své kultovní knihy, nově tedy Mým marodům/marodkám.

Ještě napínavější dobrodružství nás čeká při výuce národních písní. Považte sami, lze ponechat ovčáky napospas a nepřiřadit k nim zcela korektně i ovčačky? Správné verze tudíž znějí:

Ovčáci a ovčačky, čtveráci a čtveračky, vy jste naši vičku, i tu čočovičku vypásli/y.

Skákal/a pes/fena přes oves, přes zelenou louku. Šel/šla za ním/ní myslivec/myslivkyně, péro na klobouku.

Nezoufejte, změny se dotknou i nejvyšších míst, takže na tom budeme všichni stejně. Dnes má například vláda na svých stránkách naprosto nezdvořilou a nepřijatelnou formulaci, kterou jsem raději už převedla do správné formy: "Členové/členky vlády: Vláda je vrcholným orgánem výkonné moci, skládá se z předsedy/předsedkyně vlády, místopředsedů/místopředsedkyň vlády a ministrů/ministryň."

Bude nutné také přejmenovat celou řadu webových stránek, např.

soudcove.cz nově soudcove_soudkyne.cz

nasipolitici.cz nově nasipolitici_nasepoliticky.cz

zeleni.cz nově zeleni_zelene.cz

motorkari.cz nově motorkari_motorkarky.cz

V druhé fázi přeměny v hyperkorektní společnost zrušíme shodu přísudku s podmětem, neboť bude nadále nemyslitelné, aby měl mužský životný rod přednost před ženským či středním rodem. Změní se tedy i pravidla českého pravopisu a nadále budeme děti učit psaní i/y v příčestí minulém takto:

"Betonáři/betonářky společně se svářeči/svářečkami vzdaly hold horníkům/hornicím za jejich obětavou dřinu." Ženy mají v tomto případě přednost prostě proto, tudíž slovo vzdaly je s tvrdým y na konci. V textech delších než 7 řádků se musí s nesmlouvavou pravidelností opakovat v příčestí minulém měkké i tvrdé i/y, vždy tak, aby každých z nich bylo právě 50%.

Třetí fáze ponese název „age correct“, protože v rámci kultu dítěte dojdeme rádi a ochotně až na práh dokonalosti: Anonymní alkoholici/alkoholičky/alkoholčata popřípadě Hlídací psi/feny/štěňata demokracie.

Až jednou půjdu se svými přáteli/přítelkyněmi ulicí Politických vězňů/vězenkyň do Divadla U Hasičů/Hasiček na Bídníky/Bídnice, připustím, že feministky/feministé zvítězily/i. Budeme sice všichni/všechny mluvit jako idioti/idiotky a náladu budeme mít pod psa/fenu, ale o to více si budeme vážit žen/žen.

Bože/bohyně nedopusť!

PS: Zájemci o seriózní studium lingvistických projevů sexismu mohou do vyhledávačů zadat třeba pojem generické maskulinum (užívání podstatných jmen rodu mužského pro souhrnné označení mužů i žen, např. furianti, bezdomovci, homosexuálové, Češi, respondenti). Hledači naleznou dostatek materiálů odborně zpracovaných třeba pro MŠMT. Ti zvídavější mohou prostudovat Příručku pro posuzování genderové korektnosti učebnic nebo diplomové práce s tématikou generického maskulina například v pedagogické komunikaci, anebo problematiku diskriminační pracovní inzerce. To je panečku jízda!

Autor: Laďka Ortová | úterý 5.1.2016 12:12 | karma článku: 34.97 | přečteno: 2066x

Další články blogera

Laďka Ortová

Kozel zahradníkem na MŠMT nebo Budete solit, milánkové

Novým poradcem ministra školství se stal Ondřej Šteffl. Je zakladatelem Scio škol, dlouhodobým hybatelem změn ve školství, mediálně známou osobou a především ředitelem organizace, která připravuje přijímačkové testy.

10.1.2022 v 13:13 | Karma článku: 30.23 | Přečteno: 984 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 11.89 | Přečteno: 109 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 117 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.99 | Přečteno: 211 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 7.19 | Přečteno: 165 |
Počet článků 21 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2632

Máma 4 dětí vstřebávající život v severočeské pidiobci obklopené nádhernou krajinou bývalých Sudet.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...