Povinný poslední rok školky? Šílený sen z Orwella

13. 04. 2015 20:54:15
„Odhaduji, že povinný poslední rok školky můžeme zavést za zhruba dva až tři roky. Je to proinkluzivní krok. Řada dětí, které nastupují do první třídy, nemají stejnou startovací čáru.“ (Marcel Chládek, ministr školství, mládeže a tělovýchovy v současné vládě).

Každý máme již na prahu života úplně jinou startovací pozici. Jsme různě obdařeni zdravím a vitalitou, rozumovou a emoční inteligencí, citovým, intelektovým a materiálním zázemím, sociálními vazbami, schopností řešit problémy, vytknout si cíl a jít za ním atp. Dary osudu. Plus vklad, který děti dostávají každý den ze svého prostředí a který nikdy nemůže být vyrovnán péčí jakéhokoliv státního orgánu.

Jistě, děti rodičů žijících v bídě v sociálně vyloučených lokalitách to mají nesrovnatelně těžší. Stejně jako jejich rodiče. Těžké to mají také děti tělesně postižené. Sirotci, děti adoptované, nemilované, zanedbané. Těžké jiným způsobem to mají děti celebrit, absolutně ambiciózních rodičů, politiků, vrcholových sportovců.

Všichni tito dospělí ale mohou bez větší námahy a bez zřetelných překážek vzdělávat své děti před nástupem do školy v elementárních dovednostech a znalostech. Barvy, pojmy, směry, tvary, vázání tkaniček, vyprávění, kreslení, sociální dovednosti. To velmi pravděpodobně umějí i rodiče se špatným vzděláním žijící v neutěšených podmínkách. A všechny tyto děti se mohou učit v běžných školách, mohou využívat většinu toho, co škola nabízí. Navíc v některých lokalitách fungují předškolní kluby či miniškolky vedené neziskovými organizacemi, kde s dětmi pracují a nabízejí jim vzdělávání ve všech oblastech, které by měl předškolák umět.

Zavádět předškolní rok jako povinný v okamžiku, kdy 92% předškoláků (zdroj: uiv.cz) do školek chodí, se jeví jako bezmocné gesto. Nikdy nemůžou mít všechny děti stejnou startovní pozici, to je iluze. Jak jinak ministerstvo zformuluje cíl této akce?

Loni bylo k zápisu do prvních tříd přihlášeno 140 000 dětí. Kolik z dětí u zápisu nebylo dobře připraveno a nechodilo do mateřské školy? Kolik je dětí, které neovládají v šesti letech ani minimum nutného? Padesát procent? Dvacet? Pět? Dvě? Kvůli kolika dětem se ministerstvo chystá zavádět plošné opatření dotýkající se života desítek tisíc rodin? Kvůli kolika dětem chce uzákonit povinný poslední rok školky?

Základní otázka zní: proč nechodí všichni předškoláci do školek, když ty je mají za povinnost přijmout?

Možné odpovědi:

1. Není volná kapacita

Školky mají už od roku 2004 povinnost přijmout přednostně předškoláka s trvalým bydlištěm v obci. Není-li přesto volné místo, má obec povinnost předškoláka umístit do jiné dostupné MŠ. Ne všechny rodiny žijí tam, kde mají trvalé bydliště. A také slovo „dostupné“ je velmi relativní. Je školka vzdálená 5 km ve vedlejší obci dostupná pro rodinu bez auta a s minimálním příjmem? Ministerstvo sice plánuje navýšit kapacitu školek, potíže s trvalým bydlištěm ale řešit nebude a spousta rodičů se tak ocitne v pasti. Takže z tohoto hlediska nový zákon ničemu nepomůže.

2. Rodiče nemají prostředky na docházku dětí do školky

Rodiče předškoláků platí ze zákona měsíčně pouze stravné, nikoliv školné. A pakliže bude poslední rok školky povinný, nelze předpokládat, že by strava byla zadarmo. V tomto smyslu se tedy nic nezmění a pakliže to je důvod, proč předškolák do školky nechodí a stát to zákonem nařídí, rodičům to příjem nezvýší.

3. Rodiče nevidí přínos docházky dětí do školky

MŠMT může lépe komunikovat s veřejností, vysvětlovat přínosy pro dítě i pro rodinu, zviditelnit seznam znalostí a dovedností, které by měl předškolák umět, častěji hovořit o důležitosti předškolního vzdělávání atp. Udělat osvětu v místech, kde více předškoláků nechodí do MŠ. Spolupracovat s neziskovými organizacemi, s dětskými lékaři. Tím, že MŠMT místo argumentace použije moc a něco nařídí, rozhodně nevytvoří k povinné školní docházce vřelejší vztah a to jak ze strany rodičů, tak dětí. V tomto smyslu je tedy nový zákon dokonce kontraproduktivní.

4. Rodiče nechtějí dát dítě do školky z jiného svého důvodu

Proč nenechat rodiče, ať o svých dětech rozhodují sami dle svého uvážení? Pakliže jsou způsobilí vychovávat děti a nejsou zbaveni svéprávnosti, dopřejme všem činit vlastní rozhodnutí. Ať si sami vyberou, zda a jak připraví své dítě do školy a do života a nesou za toto rozhodnutí plnou zodpovědnost. Pakliže mně, jako loajálnímu občanu, ministerstvo nařizuje něco, co omezuje mou svobodu volby, přestává mě respektovat jako svéprávného občana, soupeří se mnou a začíná se chovat autoritářsky. Pokud moje děti prospívají, jsou zvídavé, společenské a rodina jim poskytuje dostatek podnětů a podpory, proč si stát sebejistě nárokuje určovat, co je pro děti nejlepší?

5. Rodiče nejsou schopni nebo ochotni se dítěti věnovat

Pokud dítě výrazně zaostává za vrstevníky a rodiče nejsou s to z jakéhokoliv důvodu jeho hendikep vyrovnat, pojďme diskutovat, jakou těmto rodinám poskytnout podporu. O pětiletých dětech ví rozhodně minimálně ošetřující lékař a ten bezesporu pozná, zda dítě prospívá či nikoliv. Mluvme o tom, jakou mají tyto rodiny možnosti, s kým mohou spolupracovat, kam může jejich dítě docházet, hledejme cesty, jak připravit tyto děti co nejlépe na vstup do školy. Adresná pomoc tam, kde je zapotřebí, nikoliv plošná manipulace s chabým argumentem „srovnání startovní čáry“.

Věřím, že MŠMT pečlivě váží, do kterých oblastí lidského života chce zasahovat a proč.

  • Jak bude kontrolovat a vymáhat povinný poslední rok školky?
  • Kdo bude zjišťovat, zda dítě do MŠ chodí, či nikoliv a kdo z toho bude příp. vyvozovat důsledky?
  • Pokud se rodiče rozhodnou být se svými předškoláky přese všechno doma, budou malé děti průběžně zkoušeny, zda jejich úroveň již odpovídá rámcovému vzdělávacímu programu? Kým?
  • Jaké sankce bude kdo uplatňovat, pakliže dítě bude selhávat?
  • Bude muset jít dítě třeba i proti vůli rodičů v pololetí do školky?
  • Pozve si úřad na pomoc represivní orgány?
  • Zasadí se o zkrácení přídavků na děti?
  • Bude muset ředitelka MŠ hlásit některému z úřadů špatnou docházku dětí do MŠ? Bude stačit, když dítě bude do MŠ chodit jednou týdně, dvakrát, anebo tam bude muset být denně?

Od roku 1774, resp. 1869 je tady uzákoněna povinná školní docházka od šesti let - jaký je nyní všeobecně přijímaný důvod k zavedení tak zásadní změny? Nová vláda si dala povinný předškolní rok v mateřské škole dokonce do koaliční smlouvy. Třeba ministr Chládek svým osobním nasazením bude obhajovat a vysvětlovat tento koncept a strhne většinu veřejnosti na svou stranu. Otázkou zůstává, proč zrovna tuto bitvu svádět.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-s-marcelem-chladkemdiq-/domaci.aspx?c=A140108_170450_domaci_jj

Autor: Laďka Ortová | pondělí 13.4.2015 20:54 | karma článku: 30.51 | přečteno: 1369x

Další články blogera

Laďka Ortová

Kozel zahradníkem na MŠMT nebo Budete solit, milánkové

Novým poradcem ministra školství se stal Ondřej Šteffl. Je zakladatelem Scio škol, dlouhodobým hybatelem změn ve školství, mediálně známou osobou a především ředitelem organizace, která připravuje přijímačkové testy.

10.1.2022 v 13:13 | Karma článku: 30.23 | Přečteno: 984 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 10.43 | Přečteno: 86 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.46 | Přečteno: 113 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 203 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.68 | Přečteno: 162 |
Počet článků 21 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2632

Máma 4 dětí vstřebávající život v severočeské pidiobci obklopené nádhernou krajinou bývalých Sudet.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...